HygiSeal - chemisch lassen van voegen met een 1K hybride polymeer.
Dagelijks worden cleanrooms, laboratoria, productieruimten, natte ruimtes, verpakkingsruimten, keukens en andere soortgelijke ruimtes intensief gebruikt en grondig gereinigd om te voldoen aan de hoogste hygiënenormen. Het is van cruciaal belang dat deze ruimtes schoon blijven en vrij van verontreiniging zijn. Daarom heeft PolySto 'HygiSeal' ontwikkeld, een isocyanaatvrije en duurzame afdichtingsoplossing om deze hoge normen te helpen behalen.
De chemisch gelaste HygiSeal verbinding tussen de PolySto componenten en de verbinding met vloer en wand zorgen voor een duurzame, naadloze en schimmelwerende verbinding die bestand is tegen intensieve hogedrukreiniging.
Door het harde en gladde oppervlak van HygiSeal verbindingen is er minder bacteriële hechting in vergelijking met klassieke voedselveilige siliconen.
Hygiseal is getest en gecertificeerd voor VOC-normen als BREEAM Nor en International; Indoor Air Comfort; Franse A+ "Emissions dans l'air intérieur" en Italiaanse CAM Edilizia.
In de bouw- en productie-industrie zijn siliconenvoegen nog steeds populair vanwege hun flexibiliteit en hun vermogen om een waterdichte afdichting tussen twee oppervlakken te bieden. Het gebruik van siliconenvoegen in voedselveilige omgevingen wordt echter afgeraden, en het is belangrijk om te begrijpen waarom.
Vanwege de poreuze aard van silicone kan het materiaal bacteriën absorberen en vasthouden, wat het schoonmaken en desinfecteren bemoeilijkt. Dit is vooral problematisch in omgevingen waar voedsel wordt bereid of opgeslagen, omdat bacteriën gemakkelijk op het voedsel kunnen overgaan en zo door voedsel overgedragen ziekten kunnen veroorzaken.
Niet alleen bestaat het risico op bacteriële besmetting, maar op den duur kunnen siliconenverbindingen ook afbreken en schadelijke chemicaliën afgeven die in het voedsel kunnen lekken. Dit is met name zorgwekkend in omgevingen met hoge temperaturen waar siliconen kunnen afbreken en vluchtige organische verbindingen (VOC's) kunnen vrijkomen, die schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid.
Om deze problemen te vermijden, is het belangrijk om food-grade materialen te gebruiken die speciaal ontworpen zijn voor gebruik in een voedselveilige omgeving.